.Optochthistorie van C.V. De Zatte Schuppe

2001 - We han gin tiet mir
Vlak voor de carnaval ontstond het idee om een carnavalsvereniging op te richten, dus dat jaar hadden we heel weinig tijd om nog een (fatsoenlijke) wagen te bouwen. Na wat brainstormen (of was het brainvertroebeling door het bier?) hebben we toen de wagen “We han gin tiet mir” gemaakt. Onder het motto: simpel, maar effectief. Daarmee zijn we toen als zesde geëindigd in de categorie loopgroep met kleine wagen.

2002 - Wij zijn lazaru(p)s (Foto's 2002)
Dit jaar zijn we echt aan de slag gegaan om een mooie wagen te bouwen, met als doel mee te lopen in de categorie wagens met loopgroep. De tekening was er, gemaakt door Coen Friesen, nu moest het alleen nog uitgevoerd worden. Veel tijd, zweet en bier later was er de wagen “Wij zijn Lazaru(p)s” waarmee we het resultaat van het voorafgaande jaar evenaarden: weer een zesde plaats dus.

2003 - Wij goan uit ons dak, dur het Hisse drempelongemak (Foto's 2003)
Het eerste jaar bij Henk Zegers en onze eerste poging tot een grote wagen. Over het thema waren we het snel eens: het drempelongemak! Nu de wagen nog, waar ook dit jaar weer hard, maar met plezier, aan gewerkt is. Uiteindelijk is de achtste plaats behaald in de categorie wagens met loopgroep.

2004 - Het land van (A)laaf (Foto's 2004)
Inmiddels is het alweer 2004 en willen we er toch echt voor gaan om de eerste plaats in de wacht te slepen (of in ieder geval níet de dalende lijn voort te zetten). Allereerst werd er een nieuw onderstel gemaakt, een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen. Vervolgens is iedereen weer enthousiast aan het werk gegaan en uiteindelijk is al dat werk zeker niet voor niets geweest, we zijn EERSTE geworden! Wat waren we trots! En of dat nog niet genoeg was hebben we ook nog eens de Raad-van-Elf Beker gekregen. Dit is een aanmoedigingsbeker voor clubs die naar hun mening goed bezig zijn.

2005 - Noord, Oost, Zuid, West, in His zijn we op ons best! (Foto's 2005)
Eenmaal bijgekomen van de overwinningsroes stond het nieuwe jaar weer voor de deur. Natuurlijk valt er altijd wat te verbeteren op diverse punten, dus daar wilden we dit jaar hard aan gaan werken. De uitdaging was natuurlijk om onze titel te verdedigen. De concurrentie was groot en we wisten dan ook dat we dit jaar flink ons best moesten doen om ook dit jaar weer kans te maken op de eerste plaats. Er is een tweede onderstel bijgemaakt om zo de kar nog langer te maken. Ging alles eerst redelijk voorspoedig (op een gebroken vinger en splinteroog na), op het einde waren het toch nog spannende tijden. Zo vond één lid het nodig om ziek te worden en de ander viel bij het opbouwen van de wagen van de olifant (olifantrijden schijnt toch heel wat anders te zijn dan paardrijden). Al met al is alles toch nog goed gekomen, want we hebben wederom de 1e plaats behaald!

2006 – De Zatte Schuppe staon vur oe veiligheid paraot, daarum dees jaor meer blauw op straot. (Foto's 2006)
Ook nu weer werden er twee karren volgebouwd. Het was dit keer alles blauw wat de klok sloeg want het thema was ‘de smurfen’. De levensgrote Gargamel achter op de kar stribbelde een beetje tegen bij het opbouwen maar bij aanvang van de optocht stond alles weer mooi op zijn plek. Met verschillende bewegingen en een rokende kookpot hoopten we weer indruk te maken op het publiek. Uit het juryrapport van 2005 bleek namelijk dat we nog wel wat konden verbeteren aan de interactie met het publiek. Dit jaar werden de lieftallige kinders en hun ouders dan ook bedolven onder de smurfensnoepjes, stickers en schmink! Dat we niet voor niets onze kelen schor hadden gezongen aan ‘Welkom in smurfenland, lalalalala!” bleek tijdens de prijsuitreiking waar we voor het derde jaar op rij de 1e prijs in de wacht sleepten: een hattrick! Allemaal nuchter het podium op want alcohol tijdens de optocht was dit jaar voor het eerst verboden. Het Brabants Dagblad haakte daarop in met als slogan bij onze wagen: “c.v. De Zatte Schuppe verschijnt ondanks alcoholverbod toch nog blauw in de optocht”. Wij hadden het niet beter kunnen bedenken! En we stonden mooi wel op de voorpagina van Oss en Omgeving met een grote foto!

2007 – Ook in de Middeleeuwsche tijd voerde Prins Porcus het Krullendoncksch beleid. (Foto's 2007)
Het huisje-boompje-beestje virus heeft ook bij de Zatte Schuppe toegeslagen, al zullen sommigen nooit volwassen worden! De motivatie was er wel, maar de tijd iets minder omdat er in huis ook vanalles geklust moest worden. Hopelijk gaat het er daar wat minder provisorisch aan toe! De keuze voor één kar was daarom snel gemaakt. Iets kleiner dus, maar zeker niet minder mooi. Nog een laatste likje verf op zondag en we waren weer klaar voor de optocht. Met een ronddraaiende nar en ingewikkelde vlaggenzwaai technieken werd gepoogd het publiek een beetje draaierig te krijgen. Ondanks de kou was het weer een gezellige optocht. Er kan er maar één de winnaar zijn en … dit keer waren wij dat (terecht) niet. Maar met een mooie 4e plek waren wij ook dik tevreden!

2008 – De heks wacht tot er iemand aan haar huisje eet, maar Hans en Grietje zijn aan Sonja Bakker dieet (Foto's 2008)
Net als vorig jaar is er wel weer het animo om wederom een mooie kar te gaan bouwen voor de optocht. Toch na al die lange vergaderingen in De Babbels kwam het nog niet echt van de grond maar uiteindelijk hadden we de bouwschuur weer gevonden. Het plan was eenvoudig. Weinig tijd dus we bouwen een skihut. Maar om toch een beetje de show te stelen bouwen we ook n grote pop. Na een paar biertjes waren we eruit, een heks en een huisje en klaar is kees. Een paar draaiende delen erop en we zijn weer onderweg naar een geweldige optocht. Helaas was door het tijdgebrek de afwerking iets minder maar de schik was wederom groots!

2009 – De Pas heeft geen cent te makken maar wij hebben nieuwe pakken (Foto's 2009)
Dit jaar hebben we eens een andere opzet geprobeerd. Aangezien onze vrouwen de tijd niet meer vinden voor het maken van de mooiste pakken zijn we eerst gaan rondkijken voor pakken. We zijn uitgekomen op brandweerpakken. Onze ontwerper ging druk aan de slag om wederom een prachtige tekening te maken welke wij vervolgens konden gaan uitwerken. En jawel! Het werd een brandweerwagen. Een paar avonden in de week en de zaterdagen werd er weer druk gewerkt door alle mannen en vrouwen om deze wagen te gaan bouwen. Met wat minder mensen dan voorheen (toch weer dat tijdgebrek) proberen we toch elke keer weer een mooie wagen te bouwen om het publiek te vermaken. Vervolgens moet er ook nog een zin verzonnen worden voor het thema en ook dit hebben we voor het verstrijken van de tijd weer voor elkaar gekregen. Niet de hoogste notering op de ranglijst maar wederom veel voorpret en biertjes!

2010 – Ondanks het zouttekort houwe wij dn optocht vort (Foto's 2010)
Dit jaar hebben we besloten de optocht een keer vanaf de zijlijn te bekijken. Eens zien hoe dit bevalt. Maar er zijn er altijd wel een paar waar het bloed harder gaat stromen door de aderen tijdens de optocht. 'Daar moet je gewoon bijzijn, en meedoen is belangrijker dan winnen'! Dus ook dit jaar hebben er twee afgevaardigden van onze CV de optocht voort geholpen. Gezien de strenge winter was het noodzaak voor onze con-collega's dat de optocht niet zou wegglijden over de straten. Er moest zout gestrooid worden tegen de gladheid! En met al dat strooigoed en een portie goede moed werden s'ochtend de pakken aan getrokken, de strooikar versierd en klaar voor de rit. Na een kort woord met de organisatie mochten de strooipieten natuurlijk als eerst vertrekken deze optocht om de wegen zo goed mogelijk voor te bereiden voor de prachtige (toch koude) optocht.

2011 – Oogjes dicht snaveltje toe na 11 jaar zijn wij carnaval nog niet moe (Foto's 2011)
Een jaartje verder, vorig jaar langs de kant toe gekeken naar alle enthousiaste deelnemers waar wij normaal ook tussen lopen. Dat langs de kant was niet bevallen dus we besloten om op onze 11e verjaardag weer eens goed voor de dag te komen. Aangezien het aantal bouwers toch wat is afgenomen en de tijd ook werd toch besloten dit jaar een mooie kleine wagen te bouwen. Een carnavalswagen hoeft niet heel groot te zijn om mooi te zijn toch! Dit jaar werd gekozen voor een thema dat bij het gehele publiek bekend was, 'De Fabeltjeskrant' De mooie figuren werden op de juist plaats ingetekend door de ontwerper waarna de constructiewerkers aan de slag konden met alle bewegingen en constructie's. En daarna, ook erg belangrijk, het gazen, plakken en de afwerking waar we dit jaar extra aandacht aan wilde besteden. Met een paar grote poppen en een prachtige wagen hebben we dit jaar toch weer veel aandacht gekregen van het publiek welke zijn ogen uit heeft gekeken naar de wagen.

2012 – Dees horrorwinter war een giller, daarom maken wij ons eigen thriller (Foto's 2012)
Tja daar gaan we weer. Welk thema hebben we nog niet gehad of bij welk thema kunnen we een mooie wagen bouwen. Misschien toch maar eens 'out of the box' denken. Verkleden tijdens Halloween is alom bekend dus waarom gebruiken we deze kleding niet tijdens carnaval. En hoe kunnen we dit in een carnavalsjasje steken? Het is ons gelukt. Een wagen met Frankenstein en een doodskist met daarop een zombie (wel met mooie carnavalskleuren!) Pakken zijn dit jaar ook wat makkelijker aangezien we als zombie wilden mee lopen. Dankzij de vrouwen werden we de optochtochtend zeer mooi geschminkt (al zeggen we het zelf). De grootste complimenten tijdens de optocht kregen we ook over onze smink! Prachtig gesminkt!!

2013 – Skivakantie oftewel vorstverlet (Foto's 2013)
Helaas, alleen met carnaval kan iedereen vrij hebben om een lekker weekje naar de sneeuw te gaan. We hebben dus maar gekozen voor een wintersport waar ook carnaval gevierd werd. (toch anders en de wintersport was mooi maar we misten de carnaval toch wel heel erg dus gaan we NOOIT meer met carnaval skien!)

2014 – We hen een bloasprobleem (Foto's 2014)
Geen tijd om een wagen te bouwen dus besloten de zaterdag voor de optocht toch maar iets in elkaar te zetten. Dit bleek toch wat te weinig tijd om iets moois te bouwen maar 'meedoen is belangrijker dan winnen!' en schik maken al helemaal. Als fanfare gingen we de straten door alleen hadden we een 'bloasprobleem'. Een zaterdagje shoppen en je kunt zo een fanfare op straat zetten met een toiletje.(De invulling verzinnen we tijdens de optocht wel)